Rien Leenderse

Portret15x15_Rien_DSC_2404
Fotografie

In 1967 ben ik begonnen als hobbyfotograaf. Mijn eerste camera was een Yashica 6×6 .
Met een Horima vergrotingskoker, geschikt voor negatieven 6×9, 6×6 en kleinbeeld, drukte ik de foto’s zelf af. Tot een maximum formaat van 1×1 meter. De vergrotingskoker op de keukentrap en het papier op de grond.
In 1980 ben ik overgestapt naar kleinbeeld en heb een Cannon A1  aangeschaft.
Het afdrukken ben ik gaan doen met een Durst vergrotingskoker. Hiermee was het ook mogelijk om kleuren afdrukken te maken.
In 1991 ben ik toegetreden tot de wereld van de digitale fotografie met een van de eerste Kodak digitale camera’s, later de FinePix van Fujifilm .

In 2005 ben ik overgestapt naar een spiegelreflex camera de Nikon D70S .
De resolutie van 6m pixels bleek al snel te laag.
Op dit moment fotografeer ik wij met de Nikon D7100 en de Nikon D750.

Piper_J32007_0415AV
Piper J3 Cub
cessna
Cessna 182

Modelvliegen, benzinemotoren

Het vliegen was mij niet vreemd. Vanaf 1974 was ik lid van een zweefvliegclub. Maar door gebrek aan tijd ben ik daar mee gestopt.
Toen ik met de VUT ging kreeg ik wat meer tijd en ben lid geworden van een modelvliegclub. Eerst moest ik een model bouwen voordat ik kon gaan vliegen, gezien mijn technische achtergrond was dit geen probleem. In de winter bouwen en in de zomer vliegen. Een uitdagende tijdsbesteding. Het eerste model was een Piper Cub met een spanwijdte van 1,80 m. Daarna volgde de Piper Arrow met een spanwijdte van 2,06 m en de Cessna 182 met spanwijdte van 2,05 m. Met wat kant en klare modellen heb ik mijn vloot uitgebreid om bij slechtere weersomstandigheden te kunnen vliegen.

vooraanzicht
Piper Arrow II
skystar_vliegend
Skystar
mentor
Mentor
hexakopter_0
Hexakopter

Modelvliegen, elektromotoren

Modellen met elektromotoren worden steeds algemener, temeer daar het veel eenvoudiger is om een paar accu’s mee te nemen dan met een startkist te sjouwen.
Het vliegen met een helikopter is iets heel anders dan het vliegen met vliegtuigen. Dit is weer een nieuwe uitdaging. 
De overgang van helikopter naar Drones is maar een kleine stap. In 2011 heb ik mijn eerste Drone gekocht in Duitsland.  Deze Hexakopter had genoeg vermogen om mijn camera te kunnen dragen.
Na deze eerste ervaring kreeg ik de smaak te pakken en heb een hele vloot gebouwd. De kleinste is een quadkopter van 10 cm en de grootste is een octokopter van 1 m. Inmiddels vlieg ik met een DJI Mavic II pro met een Hasselblad camera. Na 31 december 2020 is het volgens de Europese regelgeving noodzakelijk om examens af te leggen om te mogen vliegen. Ik heb inmiddels mijn A1 / A2 / A3 examens gehaald. 

HK-450
HK-450
hexakopter
Mikrokopter XL